МЕТОДИ НАВЧАННЯ В СЕРЕДНЬОВІЧНИХ УНІВЕРСИТЕТАХ ЄВРОПИ

Ключові слова: історія вищої школи, університет, методи, лекція, диспут, середні віки

Анотація

У статті аналізуються методи навчання, що застосовувалися в університетах середньовічної Європи. Основними методами навчання в університетах були лекції і диспути. Вимоги і правила їх проведення визначалися університетами і підтверджувалися папськими розпорядженнями. Викладати могли викладачі, які отримали ліцензію і мали ступінь бакалавра, магістра або доктора. Існували певні вимоги до викладання на різних факультетах: вік – не менше 21 року для факультету мистецтв; 35 років – для факультету теології; наявність копій найважливіших книг, знання текстів, щорічне оновлення лекцій.

Лекції читалися з кінця жовтня до початку вересня. Розподіл читання книг лекторами упродовж року відбувався на початку вересня. На зібраннях викладачів зверталася увага на своєчасний початок і закінчення читання лекцій у відведений термін. Перелік текстів для викладання час від часу переглядався. Деякі з них, зважаючи на їхню релігійну неблагонадійність, заборонялися, вважалися єретичними. В усіх університетах у навчанні використовували латину. Із кожної дисципліни існували «ординарні» тексти, найважливіші, які вивчалися зранку, «ординарно», тобто глибоко, та «екстраординарні», які не стосувалися фундаментальних положень, читалися «екстраординарно», поверхнево, оглядово в другій половині дня. Не дозволялося читати більше, ніж дві ординарні лекції на день. Оголошення про читання лекцій студентам робив педель. Правила читання лекцій обговорювалися на факультетах і приймалися певні вимоги для дотримання усіма.

На факультетах проводилися магістерські і бакалаврські диспути, під час яких відбувалася дискусія за передбаченими програмою питанням. Процедура їх проведення вимагала вибір тем, керівництво процесом обговорення, підсумування з викладом власних уявлень з питання, що обговорювалося. Завдання диспуту – визначити, захистити чи спростувати певне твердження чи прецедент, які сприяли розв’язанню і розвитку проблем, що узгоджувалися з прийнятою доктриною (філософською, юридичною, теологічною і т.і.) і виникали під час вивчення і співставлення текстів.

Порядок проведення диспутів встановлювали факультети університетів, що відображено в статутах, зокрема Болонського, Паризького, Празького університетів.

Посилання

Верже Ж. Средневековый университет: учителя. Alma mater. Вестник высшей школы, 1997. № 4. С. 33–36.

Ивановский В. Н. Народное образование и университеты в средние века. Москва: Товарищество типографии А. И. Мамонтова, 1898. 30 с.

Із булли папи Григорія ІХ Паризькому університету (13 квітня 1231 р.) Радул О. С. Історія вищої школи Європи (V ст. – середина ХХ ст.)… С. 357–358.

Із статутів усіх факультетів Паризького університету (1366–1471 рр.). Радул О. С. Історія вищої школи Європи (V ст. – середина ХХ ст.)… С. 382–386.

Із статутів факультету мистецтв Празького університету (1366–1471 рр.). Радул О. С. Історія вищої школи Європи (V ст. – середина ХХ ст.)… С. 391–400.

Порядок диспутів у Сорбонні (1344 р.). Радул О. С. Історія вищої школи Європи (V ст. – середина ХХ ст.)… С. 372–374.

Постанова папського легата Роббера де Курсон про студентів і магістрів паризьких шкіл. Радул О. С. Історія вищої школи Європи (V ст. – середина ХХ ст.)… С.352.

Постанова про вивчення «Вільних наук» у Паризькому університеті (1254 р.) Радул О. С. Історія вищої школи Європи (V ст. – середина ХХ ст.). Кіровоград, 2011. С. 359–360.

Присяга паризького бакалавра (1280 р.) Радул О. С. Історія вищої школи Європи (V ст. – середина ХХ ст.)… С. 365–367.

Радул О. С. Історія вищої школи Європи (V ст. – середина ХХ ст.) : монографія. Кіровоград: Імекс-ЛТД, 2011. 536 с.

Радул О. С. Викладачі університетів доби Середньовіччя. Педагогічне краєзнавство крізь призму історико-педагогічних явищ та процесів в Україні / І. Албул та ін.; за наук. ред. Н. М. Коляди. Умань, 2022. С. 24–55.

Статут Паризького університету про методи читання лекцій (1355 р.). Радул О. С. Історія вищої школи Європи (V ст. – середина ХХ ст.)… С. 377–378.

A History of the University in Europe / General Editor Walter Ruegg. Camridge University Press. 1992. Vol. 1.

Опубліковано
2022-10-31
Як цитувати
Радул, О. С., & Радул, В. В. (2022). МЕТОДИ НАВЧАННЯ В СЕРЕДНЬОВІЧНИХ УНІВЕРСИТЕТАХ ЄВРОПИ. Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, (207), 47-53. https://doi.org/10.36550/2415-7988-2022-1-207-47-53